Skip to main content

Kultura Stanovanja

Japanci vole nove stvar. Stare stvari recikliraju, ili prodaju bud zashto, a ako je u pitanju zgrada, jednostavno je srushe i izgrade novu. U Japanu skoro da nema zgrada starijih od 50 godina (osim ako naravno u pitanju nisu hramovi ili kakve druge zgrade od kulturno/istorisjke vaznosti ;). Recimo Masina kuca u Fukoki je 20 godina stara a izgradjena je na mestu prethodne kuce koja je bila stara 25 godina u trenutku kada su je rushili.

Isto tako je i zgrada gde Masa zivi u Tokijskom predgradju Urayasy izgradjena pre godinu dana, sto nas dovodi do teme bloga a to je kako izgleda jedan savremeni stan u Japanu:

Ulaz u zgradu:

Prilaz ulazu u zgadu ;)

Kada udjete kroz klasicna vrata u zgradu, jedino sto vidite je mermerni zid i neka vrsta control panela na zidu (u sredini levo). Normalno da me Masa nije uveo, cisto sumnjam da bih se snasao i otvorio vrata. Prava vrata za ulazak u zgradu, tj do lifta je zapravo onaj mermrni zid sa prethodne slike i ubacivanjem kljuca u control panel i okretanjem na desno, zid sliduje i otvara prostor do lifta ;)

Cpanel za ulazak u zgradu


Mermerna vrata koja siduju i otvaraju prolaz do lifta


Pre lifta se nalaze poshtanski sanduchici za pisma i pakete (levo su paket, desno pisma).
Za pisma su klasichni, osim shto imaju shifru umesto kljuca. Isporuka paketa je neshto shto nisam video. Postar ubaci paket u najmanju pregradu gde paket moze da stane i na control panelu oznachi broj stana. Od tog trenutka, na displayu stoji ispisan broj stana za koji postoji paket. Sve shto vlasnik treba da uradi je da ukuca code u cpanel i pregrada sa njegovim paketom se otvara!

Cpanel za pakete

Lift je ponovo klasichan, osim sto ima kameru i na svakom spratu display, tako da mozesh da vidish gde je trenutno lift i koliko ljudi ima pre nego shto se vrata otvore ;)

U Tokiju su 2 stvari na ceni: vreme i prostor. Vreme se meri na minute a prostor na cm2 :)
Dok sam ulazio u Masin stan imao sam utisak da ulazim u veliki frizider. Sve je uklopljeno u milimetar i funkcionalno do krajnjih granica. Sledece je da spava u rupi u zidu (zapravo to vec i postoji, ali samo hoteli za sada).


Ulaz u stan

Takodje u stanu je sve automatizovano, od conrol panela WC solje, do control panela za kupatilo, svetlo i kontrolu ulaznih vrata. I to ne samo da je automatizovano nego je neverovatno integrisano. Recimo za WC: Ventilator na plafonu se uvek vrti kada upalish svelo, ali tek kada spustish dasku i sednesh, senzor ukljuci grejanje daske, a venilator na plafonu krene brze da se vrti ;) Od ostalih featura ima opticki Internet, parking mesto za bicikle (koje je btw numerisano i napravljeno u cik-cak stilu kako bi shto vishe bicikla stalo ;)) i Tozai liniju metroa (15 min do centra Tokija) i mesecno kosta oko 600 eura.

Pogled sa vrata na stan

Cpanel za kontrolu temperature vode i vazduha


Masin krevet i moj futon ;)


Maximalna ushteda prostora I


Maximalna ushteda prostora II


Elektronska WC sholja ;)

Masina zgrada ima klasichan parking poshto je daleko od centra grada, ali u samom centru automobili se parkiraju tako shto postoji lift u nivou zemlje koji spusta automobil u garazu ispod zgrade. Kada se auto isparkirava iz garaze ova kruzna platforma na slici rotira auto tako da ne izlazi na glavni put u rikvercu nego normalno napred ;)

Parking lift koji spusta automobile direktno na parking mesta

Ne znam kako vama sve ovo izgleda ali meni je izgledalo kada sam prvi put ulazio u zgradu da ulazim u svemirski brod (sada sam se vec navikao i sada mi je obichno ;)

Comments

  1. Gde je ondaj deo klonje sto ti brise dupe? :D

    ReplyDelete
  2. uh...
    moze li par slika sa shibuye da me zelja mine?! :)

    na kozmetickom odeljenju, zaboravih vec koji je sprat yodobashija, videla sam trakice koje se lepe oko prstica za mrsavljenje... brutalno su im zene opterecene izgledom :)

    kafa na ginzi...

    joj! uh...

    bila sam u jednom sjajnom restoranu u shibuyi, kad pronadjem adresu obavezno da probas.
    toliko je sjajan, da mi je malo falilo da promasim sprat metroa i odem za yokohamu... :)

    ReplyDelete
  3. Bilke vise te necu u goste zvati :))))
    Da posle kacis po netu slike mog donjeg vesa. I stvarno si mogao malo vise prostora da posvetis naprednim funkcijama wc solje, ili mozda planiras o tome ceo zasebni post? :P

    ReplyDelete
  4. Stvarno Bilke, kako si mogao da preskocis najvazniji deo - klonja koja sama brise dupe. Pa mi smo na to cekali jos od proslog posta?!?

    Inace, nesto mi se cini da taj stan i nije toliko veliki? Ili barem tako izgleda zbog haosa u stanu. :)

    ReplyDelete
  5. Без обзира на сву ту врхунску технологију ипак делује клаустофобично и неудобно.

    ReplyDelete
  6. Pitam se kako li to sve izgleda kad imaš keša pa možeš sebi da priuštiš WC od celih 9m2 i WC šolju sa advanced funkcijama.

    Čekam da Japanci konačno pronađu bag u vreme-prostoru pa da krenu ovi lokalni nacionalisti da se pretvaraju u Japance... poput agenata u Matrixu. :-)

    Pozdrav,
    Shone

    ReplyDelete
  7. n4a, marica, miljan: hahah nisam se mnogo raspitivao. ja koristim samo jedno dugme a to je ovo zeleno. pritisnesh ga, sachekash 1 minut, pritisnesh ponovo da stane i to je to ;)

    ReplyDelete
  8. the.white.darkness: opa i ti si bila ;) naravno kachim shibuy, sinjuku, ginzu, nihombashi i ostale znachajne lokacije u nekom sledecem postu ;)
    U Tokyju sam josh 3 dana pa palim na minami (jug ;)

    ReplyDelete
  9. pivo: jako je udobno i funkcionalno ;)

    ReplyDelete
  10. shonzilla: haha ;) Japanci vode, mi ostali pratimo i bicemo jednog dana gde su oni danas ;)

    ReplyDelete
  11. Верујем ти на реч да је функционално :), чак шта више, види се да јесте :).

    Само на основу слика ми све то делује јако скучено, једва да има основе слободе кретања :).

    Шалим се :). Иначе, колико квадрата има цео стан?

    ReplyDelete
  12. Moj daltonista ne prepoznaje zeleno... Mogao bi uvecanu sliku sa strelicom ka zelenom dugmetu i ispisanim oblacicem komentarom...
    Mada evo sad pominje i neku wc solju u akciji, pa ako bi ikako mogao da mu ucinis zadovoljstvo i samouslikas se dok solja glanca da vidimo to zadovoljno-srecno lice :))))

    ReplyDelete
  13. Само бих рекао да су ово за ротирајући паркинг лифт покрали од мене, наравно. И ниси усликао све по стану? Кад се уђе у ходник, лево је кухиња, а десно тоалет па онда шта? Вади камеру и сликај све редом :) Ако се буни Маса кажи такав је обичај, јебига, мора се :) Kako touchpad на нетбуку? Је л брзо ради све? Еррр, је л би пристао да живиш тамо једно годину дана? А цео живот, ако би могао да поведеш тамо једно 100 људи? Хвала ти за пост, сви ценимо, труди се да пишеш још, добро ти иде :) Поздрави Масу!

    ReplyDelete
  14. pivo: 23 m2 ;) za jednog je dosta ;) posebno ako si japanac ;)

    marica: hocu kada dodjem u srbiju ;) okachicu sve lepo, odavde pishem na brzaka da bih sto vishe video i obishao ;)

    voja: Slikao sam sve zivo, ali nisam kachio sve ;) Laptop super! Jedino malo manja tastatura ali se snalazim ;) Godinu dana uvek, ceo zivot teshko ;) Hvala ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Shok

Slecem jutros oko 8 sati na Narita medjunarodni aerodrom nedaleko od Tokija, sa nekom zebnjom oko srca, a glede toga da li cu se snaci ovde na dalekom istoku u zemlji koja je drugacija od svega sto sam video do sada. Sada dok pishem ove redove, a na kraju prvog dana sam siguran da od ovog nema boljeg, srdacnijeg i prijatnijeg mesta na planeti. Evo i zashto u 5 shokantnih slika: Slika prva: Imigraciono odeljenje Narita aerodroma. Sluzbenica trcheci (ne trchecim korakom nego bash trcheci) odlazi da odnese nechiji problematicni passport/vizu shefu na proveru. Takodje trcheci to vraca putniku. Slika druga: Japanska zeleznica i metro su kompleksni i cena zavisi (pored toga dokle i kojom kompanijom ides) i od toga u koliko sati ides. Karta se provlaci kroz automat 2 puta - jednom kada ulazis u stanicu i jednom kada izlazis. Ako automat shvati da si koristio voz u neko drugo vreme od onog za koje si kupio kartu, moras da doplatish. Kupujem kartu od Narite do centra Tokija. Sluzbenica mi proda

sun is rising again

Danas je bio jako jako zanimljiv dan na poslu i imam potrebu da podelim ovo sa svetom :) Sve je pocelo jutros kada sam uspeo da podesim teamware i submitujem neki code (testove koje sam pisao - tezak smor) za circa 15 minuta umesto ocekivanih 2 sata (do jaja) u centralni repozitorijum, nastavilo se sa tim da sam po prvi put u zivotu podesavao storage array (konkretno Store Edge T3 ) na jednom solaris serveru (o tome vishe u blogu na engleskom koji ce da usledi danas kasnije), a sve se zavrshilo sa fenomenalnim software all hands-om Richa Greena (EVP - Executive Vice President - Software - drugi ili treci chovek u Sun-u koji vodi jedno 26.000 ljudi), i zurkom koju je Sun organizovao posle toga :) Richov all hands je bio fokusiran na 2 sveze, kljucne i neverovatno dobre vesti za Sun: Prva vest :) Ovaj ponedeljak (22.01.2007) smo potpisali strateshki ugovor sa Intelom! Od aprila-maja 2007 Solaris ce se certifikovano vrteti i na Intelovim white box -ovima koji chine 1/3 serverskog trzis